Hervé Falciani – Switzerland

Inxhiner sistemi në bankën private HSBC. Ai bëri të mundur sinjalizimin më të madh në histori në vitin 2008, që lidhet me më shumë se 130,000 evazorë të dyshuar të taksave me llogaritë bankare zvicerane.

Falciani qëndron prapa Listës Lagarde, një listë e klientëve të HSBC që dyshohet se përdorën bankën për të shmangur taksat dhe për të pastruar paratë që Falciani sinjalizoi tek ish-ministrja franceze e Financave Christine Lagarde, aktualisht drejtore e Bankës Qendrore Evropiane.

Pasi Senati i SHBA-së konstatoi se HSBC kishte pastruar qindra milionë dollarë për kartelet e drogës meksikane, Banka u gjobit me shumën rekord prej 1.9 miliardë dollarë.Leave a Reply